2 min leestijd

Rozenwater

In het gunstigste geval heeft men geurend rozenblad (van de bloem) laten koken in gedestilleerd water. Wat vaker voorkomt is dat het rozenwater in een laboratorium is gemaakt en niet of nauwelijks een natuurlijke oorsprong heeft.

Rozenhydrolaat

Een hydrolaat is per definitie verkregen door stoom distillatie, in feite is rozenhydrolaat een restproduct van het distillatie proces wat men start om de etherische olie uit het rozenblad te verkrijgen. Gedurende dit proces wordt er in een destillatie kolf vanaf onder stoom geleid, door de kolf waar het rozenblad in is verzameld. De stoom sleurt zowel de oliemoleculen mee, alsook andere in water oplosbare inhoudsstoffen. De stoom condenseert gedurende het afkoeling proces, daarna resteert er hydrolaat waarop een laag(je) olie ligt wat dan de etherische olie van roos is. Sommige etherische olie producenten, distilleren zelfs het hydrolaat 2x dan is het uiteindelijke product geen etherische olie meer maar een attar. Nadat het hydrolaat 2x is gedistilleerd heeft het nauwelijks nog geur en is dus minder geschikt om te verkopen als rozenwater.

Uit bovenstaande blijkt dus dat in het eerste hydrolaat ook nog rozenolie moleculen aanwezig zijn. En juist daar kan je het verschil tussen rozenwater en rozenhydrolaat vaststellen. Rozen hydrolaat wordt deels ook opgenomen door de huid in tegenstelling tot rozenwater wat niet opgenomen wordt door de huid. Water wordt per definitie niet opgenomen door de huid, anders zou je iedere keer dat je gaat douchen of in bad gaat een paar ons zwaarder zijn dan voor die tijd (en dat is niet zo). Het heeft een kalmerende werking en heeft anti septische eigenschappen. In Marokko wordt het vaak vermengd met arganolie voor een zelfgemaakte make-up remover.