1 min leestijd

Wat is een cactusvijgolie?

De cactusvijg

De cactusvijg wordt ook de vijg van Barbarije (figues de barbarie) genoemd. Barbarije is waar de Berbers zitten in Noord Afrika. De Latijnse naam is Opuntia ficus-indica en is familie van de cactusplanten. De cactusvijgplant groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, vooral Marokko, Portugal en Spanje, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. De cactus is vijgvormig, eerst bloeien er bloemen uit die nadien transformeren in een vrucht.

Cactusvijgvrucht

De cactusvijgvrucht is eetbaar, heel gezond. De kleur is in het begin  geel/ groen als ze rijp zijn dan wordt de kleur rood. De vruchten hebben haarachtige doorns, zodra je deze aanraakt kan dit behoorlijk irriteren ze in de huid komen te zitten en soms moeilijk te zien zijn. De smaak cactusvijgvrucht is zoet met een hint van een zuurtje. In de vrucht zitten hele harde mini pitjes. Deze kunnen wel opgegeten worden maar zijn niet verteerbaar omdat de schil heel hard is.

Hier wordt de cactusvijgolie van geperst.

Productie van echte koudgeperste cactusvijgolie

Het produceren van cactusvijgolie is een zeer tijdrovende en moeizame proces. Ongeveer 1 miljoen pitjes zijn nodig voor 1 liter koudgeperste cactusvijgolie en kost ongeveer een week aan handarbeid. Het pulp wordt van de pitjes gescheiden en deze worden in de buiten lucht gedroogd. Nadien wordt de olie zorgvuldig koudgeperst. Dit  intensieve en  tijdrovende proces verklaart de hoge prijs van de echte koudgeperste cactusvijgolie.

Wat doet cactusvijgolie voor de huid? Klik hier voor meer informatie