3 min leestijd

Cactusvijgolie voor vijftien euro per honderd milliliter.

Het klinkt als een geweldige deal. Maar is dat ook wel zo goed voor je huid?

Reden 1: de olie wordt verwarmd, dus de werking gaat verloren
Het probleem van oliën die op een goedkope manier worden geëxtraheerd, is dat er warmte wordt gebruikt. En warmte is funest voor olie. Alle vitaminen, fenolen, antioxidanten en essentiële vetzuren gaan verloren als de olie al warmer wordt dan 27 graden Celcius. Terwijl je juist een olie gebruikt voor al die bestanddelen. De vitaminen zorgen voor een stralende huid, de antioxidanten verminderen zonne- en milieuschade en de vetzuren zorgen voor een optimale vochtbalans en herstellen de huidbarrière.

Reden 2: door de toevoeging van synthetische additieven wordt het risico op allergische reacties groter
Om een warmgeperste olie te compenseren, worden er vaak synthetische stoffen toegevoegd en worden chemicaliën gebruikt om de olie te stabiliseren. Zo wordt vaak olie gewonnen door de zaden met hexaan te behandelen. Hexaan is een kleurloze, ontvlambare vloeistof die normaliter wordt gebruikt als oplosmiddel. Echter is hexaan schadelijk voor de gezondheid; voornamelijk op de lange termijn. Je zult er in de olie weinig van merken, want de waarden zijn acceptabel en vallen onder de Europese norm, maar als je een pure olie koopt, wil je niet dat er sporen van chemische middelen in zitten.

Daarnaast worden synthetische tocoferolen (vormen van vitamine E) toegevoegd als antioxidanten en worden geurstoffen als limonene toegevoegd voor een frisse geur. Echter is limonene een potentieel allergeen, waardoor de olie per definitie al niet meer geschikt is voor de gevoelige huid.

Reden 3: is het überhaupt wel geperst?
Cactusvijgolie is een olie die je prima kunt persen. Je hebt ook planten die je enkel kunt extraheren door middel van maceratie. Het maken van een maceraat gebeurt door zaden te ‘weken’ in een draagolie, waardoor een deel van de nutriënten opgenomen wordt door de draagolie. Duindoornolie is daar het bekendste voorbeeld van. Aangezien de duindoornoliebes zeer snel oxideert wordt er vaak een maceraat van gemaakt om zo de antioxidanten te beschermen. Als je dat bij de cactusvijgolie doet, verdun je echter alleen maar de vloeistof. Dat is zonde, want cactusvijgolie is een rijke olie die absoluut niet gemacereerd hoeft te worden.
Is mijn olie gemacereerd? Je herkent een gemacereerde olie aan de INCI-lijst. Dan staat er in plaats een draagolie zoals saffloer- of zonnebloemolie, gevolgd door Fruit Extract, in plaats van Fruit Oil. Handig bij oliën die moeilijk geperst kunnen worden, maar doodzonde voor cactusvijgolie.

Wil je weten wat er werkelijk in je olie zit? Kijk dan altijd naar de ingrediëntenlijst. Deze INCI-lijst is verplicht in Europa en hoort op te vragen zijn. Zie je limonene, geraniol, fragrance of andere termen die een parfum aangeven? Dan is de olie bijna altijd warmgeperst en worden geurstoffen en (synthetische) antioxidanten toegevoegd ter compensatie. Dan kun je beter een goedkopere, pure olie kopen, want aan deze toevoegingen heb je helemaal niets.

Voor de productie van één liter echte koudgeperste cactusvijgolie zijn er één miljoen zaadjes nodig van meer dan driehonderd kilo vruchten. Er worden alleen al vier dagen uitgetrokken voor het verzamelen en persen van de olie. Dan is een tientje per flesje niet alleen uitbuiting van de boeren die de oliën maken, maar zit er ook vaak een (synthetisch) luchtje aan. Wil je de allerbeste kwaliteit en persoonlijke service? Dan hoef je niet verder te kijken; neem gerust contact met me op en ik geef je graag een passend en vrijblijvend advies.

Koop daarom altijd koudgeperste cactusvijgolie. Hoe je die herkent? Je herkent koudgeperste olie aan de frisse, nootachtige geur. Nu begrijpen we ook dat je bij een webshop niet kunt zien of een olie koudgeperst is. Vraag er daarom ook naar. Bij Gezonder.nu doen we nooit concessies; daarom vind je bij ons uitsluitend koudgeperste oliën met de hoogste concentratie nutriënten.

Wat is uw ervaring met cactusvijgolie? Of andere producten?