Bentonietklei

Wat is bentoniet klei? 

Bentonietklei in potje

Bentoniet klei is een natuurlijke klei met een fijne en zachte textuur. Het vormt een soort van pasta wanneer je het mengt met water. Bentoniet klei wordt vaak gebruikt voor cosmetische doeleinden, bv. om een geïrriteerde huid en acne te verzachten of als haar en gezichtsmasker. 

In tegenstelling tot sommige andere kleien is bentoniet een vrijwel geurloze klei, die geen vlekken nalaat, en het is daarom heel eenvoudig te verwerken in al je zelfgemaakte cosmetische haar en huidproducten.

Waar komt bentoniet klei vandaan?

De naam bentonietklei - ook montmorillonite klei genoemd - komt vandaan uit het Amerikaanse Fort Benton in Montana. Hier bevindt zich de grootste bron bentonietklei ter wereld. Bentonietklei is de handelsnaam die gegeven is aan deze natuurlijke klei. Vandaag de dag wordt Bentonietklei vooral geproduceerd in de Verenigde Staten, maar ook in Frankrijk en Italië. 

Waarom Bentonietklei Gebruiken?

Bentonietklei heeft een hoge concentratie aan mineralen zoals silicium, calcium, magnesium, sodium, ijzer en potassium. Het absorbeert en verwijdert toxines, zware metalen en onzuiverheden. 

Wat bentonietklei uniek maakt is dat wanneer het in contact komt met een vloeistof, de eigenschappen van de klei veranderen, op een dusdanige manier dat het toxines in de huid kan aantrekken. De klei zal de toxines absorberen als een magneet, en de mineralen in de klei dringen je huid in zodat het lichaam deze kan gebruiken. 

Waarvoor kan ik Bentonietklei Gebruiken?

Wanneer bentonietklei gemengd wordt met water en op de huid wordt aangebracht als een gezichtsmasker, dan kan de klei bacteriën en toxines aan zich binden en zo verwijderen uit je huid.

Bentonietklei is een natuurlijke antibacteriële behandeling en kan de geïrriteerde huid verzachten. Ook voor baby’s die last hebben van uitslag van pampers is bentonietklei een ideale natuurlijke oplossing die de huid zal verzachten. 

Bentonietklei trekt ook op dezelfde manier toxines en andere schadelijke subtanties aan op in je mond als op de huid. Het kan gebruikt worden in natuurlijke zelfgemaakte tandpasta's en kan worden gemengd met water als dagelijks mondspoelmiddel. 

Bentonietklei kan worden gebruikt als haarconditioner omdat de mineralen aanwezig in bentonietklei helpen om onze hoofdhuid te hydrateren, haargroei kan stimuleren, het haar een natuurlijke glans kan bezorgen, roos kan verzachten, en een geïrriteerde hoofdhuid kan voorkomen. 

Last but not least is bentonietklei een natuurlijke reiniger (cleanser) en bacteriekiller. Het is daarom dan ook perfect geschikt om toe te voegen als ingrediënt aan je zelfgemaakte en natuurlijke deodorant of parfum. 

Recepten om Bentoniet klei te gebruiken

  • Als natuurlijk gezichtsmasker: Meng bentonietklei met rozenwater, castorolie, amandelolie en enkele druppels lavendelolie. Voeg niet teveel bentonietklei toe, zodat het mengsel nog steeds een vloeibare, dikke pasta blijft die je makkelijk kan uitsmeren over je gezicht of lichaam. Laat het masker gedurende 20 minuten opdrogen en spoel het vervolgens weg met lauw water. Je kan dit masker 1 a 2 keer de week gebruiken voor het beste resultaat. 
  • Als een alternatief voor babypoeder: Breng een kleine hoeveelheid bentonietklei rechtstreeks aan op de geïrriteerde babyhuid, laat het gedurende enkele minuten intrekken, alvorens het weg te spoelen met lauw water. Test altijd wel eerst een hele kleine hoeveelheid om zeker te zijn dat er geen allergische reactie optreedt. 
  • Als een haarmasker: Combineer in een flesje of tas, een halve tas bentonietklei met 6 eetlepels appelazijn, 1 eetlepel kokosolie, een halve eetlepel castorolie, een halve eetlepel amandelolie, en een eetlepel water. Mix het mengsel, en breng het aan op vochtig haar, laat het gedurende 20 minuten intrekken, en spoel het met een natuurlijke shampoo uit. 
  • Om ontstekingen te verminderen. Voeg een halve tas bentonietklei aan je bad toe. 
  • Als natuurlijke mondwas. Gorgel gedurende 30 tot 60 seconden bentonietklei (food grade) verdund met wat water. Spuug de klei opnieuw uit, slik deze niet door, and gorgel vervolgens nog eens met water om je mond te reinigen. 

Waar kan je bentoniet klei kopen?

Bentonietklei, kan je hier bij You Madu kopen. Onze bentonietklei is 100% natuurlijk.