Seborroïsch eczeem - Wat is het en hoe kan je het behandelen?

by Kristof Alentijns

Wat is seborroïsch eczeem?

Eczema seborrhoicum of seborroïsch eczeem genoemd, is een huidaandoening. Het zorgt vaak voor rode vlekjes en gele korsten op onze schedel, lichaam en gezicht. Het wordt vaak verward met roos, omwille van de soortgelijke korsten, maar het is wel degelijk een andere huidaandoening.

Seborroïsch eczeem doet zich vaak voor op plaatsen met veel talgklieren, die olie aanmaken. Het is geen besmettelijke huidaandoening, maar helaas wel vaak een chronische. Conventionele behandelingen kunnen zeker en vast effectief zijn, maar bevatten vaak schadelijke ingrediënten (waaronder cortisone) die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor onze huid en gezondheid. 

Seborroïsch eczeem is een complexe huidaandoening, wat vaak inhoudt dat er meerdere rondes van behandeling nodig zijn om de symptomen onder controle te brengen, zelfs met conventionele behandelingsmethoden. Natuurlijke behandelingen kunnen deze symptomen ook onderdrukken, en zijn een heel deel minder schadelijk voor je gezondheid en huid. 

Ook bij baby’s en kleine kinderen is het helaas een huidconditie die vaak kan optreden. Het ontstaat vaak door een overproductie aan oliën door de huid. Als reactie kunnen er gele korsten en rode vlekjes ontstaan.

Seborroïsch eczeem is helaas vaak een chronische aandoening, wat wil zeggen dat je hier rekening mee zal moeten houden in je dagelijkse routine. Onderaan dit artikelen geven we jullie enkele praktische tips hoe je de vervelende symptomen van deze huidaandoening de baas kan, en dit op een natuurlijke wijze. 

Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:

  •   Gele vlekjes op je schedel, haar, wenkbrauwen, baard of snor
  •   Een rode huid
  •   Dikkere korsten van huid bedekt met gele vlekjes op het gezicht, borstkas, armen, oren, liesstreek
  •   Jeukende huid

Wat veroorzaakt seborroïsch eczeem?

De echte oorzaak is niet geweten, maar is waarschijnlijk gerelateerd aan je genen en hormonen. Deze factoren kunnen seborroïsch eczeem verergeren:

  •   Stress
  •   Een verzwakt immuunsysteem
  •   Koud en droog weer
  •   Allergische reactie op medicijnen

Hoe kan je seborroïsch eczeem op een natuurlijke wijze behandelen?

Wij raden jullie het volgende product aan dat jullie heel eenvoudig zelf kunnen maken. Het is een mix van tea tree olie met kokosolie. Meng enkele druppels (5-6) tea tree olie met 100 ml kokosnootolie voor een optimaal resultaat. Breng eerst een kleine hoeveelheid tea tree olie via een wattenstaafje aan op je huid, en kijk of je binnen de 24 uur een allergische reactie krijgt. Indien je geen allergische reactie krijgt, kan je dagelijks op de gebieden waar je symptomen van seborroïsch eczeem hebt dit natuurlijk middel aanbrengen.

De antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen van tea tree olie maken het een goede mogelijke behandeling tegen seborroïsch eczeem. De consistentie van kokosolie in combinatie met de antibacteriële eigenschappen maken van kokosolie een zeer geschikte draagolie om te mengen met tea tree olie. Breng tea tree olie nooit puur aan op de huid, maar meng deze altijd met een draagolie.

Zullen deze natuurlijke behandelingen mijn seborroïsch eczeem voor altijd laten verdwijnen?

Helaas niet. Seborroïsch eczeem is zeer vaak een chronische aandoening, waardoor je hier dagelijks in je routine rekening mee zal moeten houden. Externe factoren zoals stress en seizoensinvloeden kunnen ook een impact op je symptomen hebben.