Witch Hazel

In dit artikel leggen wij jullie graag uit waarom Witch Hazel een favoriet product van You Madu is, hoe het gemaakt wordt, hoe je dit product best kan gebruiken, en enkele veelgestelde vragen met betrekking tot witch hazel.

Witch hazel plant

Wat is Witch Hazel en waar komt het vandaan?

Witch Hazel, ook wel Toverhazelaar of Hamamelis genoemd, is een plant. Er bestaan vier verschillende Witch Hazel planten in Noord-Amerika.

Een van deze planten noemt de Hamamelis Virginiana. De blaadjes en stam van deze plant werden al reeds door de Native Americans gebruikt in zelfgemaakte medicijnen om allerhande klachten te verhelpen. Zo gebruikten zij extracten van de Witch Hazel plant om te gebruiken tegen zwellingen en ontstekingen. En maakte ze er ook thee mee om maagklachten te verhelpen.

Jaren later heeft zelfs de FDA (de Amerikaanse Food and Drugs Administration) deze plant, als 1 van de weinige natuurlijke producten die ze goedkeuren, erkent.

Waarom Witch Hazel?

De Witch Hazel plant is zeer rijk aan tannine. Tannine is een zeer krachtige stof. Deze komt verder uit de stam van bomen en vruchten. De antibacteriële eigenschappen die het bevat, zorgen ervoor dat tannine bacteriële infecties (o.a. acne & psoriasis) aanvallen.

Tannine is ook een antioxidant die vrije radicalen, die huidschade kunnen veroorzaken, bestrijdt.

Tot slot is tannine ook een natuurlijk verbindingsmiddel, wat wil zeggen dat het op een natuurlijke wijze overtollige oliën uit de poriën zal verwijderen en versterken zonder deze uit te drogen.

Dit maakt van witch hazel een uitstekende, natuurlijke toner.

Waarvoor kan je Witch Hazel gebruiken?

Witch hazel in bottle

1. Verzacht ontstekingen

Ontstekingen zijn een normale reactie van ons immuunsysteem om ons lichaam  te beschermen. Chronische ontstekingen kunnen echter een grote rol spelen bij het ontwikkelen van bepaalde ziektes.

Witch Hazel bevat verschillende stoffen met sterke anti-ontstekende eigenschappen, zoals galluszuur en tannine.

Het bevat ook heel wat antioxidanten die het verspreiden van de ontsteking kan voorkomen en vrije radicalen neutraliseert.

Omwille van deze eigenschappen heeft Witch Hazel vaak een positief effect tegen acne, eczeem en psoriasis.

2. Verzacht een rode huid

Een gevoelige en rode huid is iets dat helaas bij zeer veel mensen voor komt. Onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van Witch Hazel op een rode en/of geïrriteerde huid deze sterk kan verminderen.

3. Bestrijdt aambeien

Aambeien worden veroorzaakt door zwellingen en ontstekingen van aders in je rectum en anus, waardoor er jeuk en bloeding kan ontstaan.

Witch hazel wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om pijnlijke aambeien te verzachten. Voeg enkele druppels witch hazel toe aan een wattenstaafje, en breng deze aan op de plaatsen waar je last en pijn hebt.

Omwille van de onstekingremmende eigenschappen kan Witch Hazel helpen om de jeuk te verzachten en het bloeden te verminderen of stoppen.

4. Bestrijdt Acne

Dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen is Witch Hazel heel geschikt om acne te behandelen. Je reinigt eerst best het gezicht met een milde zeep. Witch Hazel zorgt ervoor dat je poriën ietwat samen krimpen, waardoor het de gezichtshuid verzacht en ontstekingen kan verminderen. 

5. Verzacht een gevoelige hoofdhuid

Een gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid heeft vele mogelijk oorzaken, waaronder het gebruik van sterke cosmetische haarmaskers, luchtvervuiling, allergische reacties, psoriasis of seborreïsch eczeem.

Om een gevoelige hoofdhuid te beschermen, kan je enkele druppels witch hazel op je hoofdhuid in masseren alvorens deze met een natuurlijke shampoo te wassen. Hierdoor zal de huid minder gaan jeuken na het wassen van je haren.

6. Verzacht een pijnlijke keel

Meng een theelepel (5ml) witch hazel met 200ml water en laat het gedurende 10 min koken. Vervolgens dien je dit mengsel enkele keren te gorgelen in je keel, zonder dit door te slikken. Dit zal de roodheid en zwelling van je keel laten afnemen.

7. Kan de huid beschermen

De tannine die witch hazel bevat kan je huid helpen beschermen tegen externe omgevingsfactoren, en zullen verhinderen dat vrije radicalen je huidcellen kunnen binnen dringen.

Hoe witch hazel gebruiken?

Witch hazel is een uitstekende natuurlijke toner die je poriën zal versterken. Je kan best eerst je huid reinigen met water om vervolgens witch hazel als toner aan te brengen, gevolgd door je serum of moisturizer (een gezichtsolie zoals jojoba, cactusvijgolie of arganolie is hier perfect geschikt voor).

Wij willen nog graag vertellen dat witch hazel een samentrekkende werking heeft en bij sommige personen de huid kan uitdrogen bij het eerste gebruik.

We adviseren jullie daarom om veilig en raadzaam met witch hazel om te gaan. De eerste keer als je witch hazel gebruikt, kan je best enkele druppels op een wattenstaafje aanbrengen om te kijken hoe je huid reageert.

Je kan ook experimenteren met een combinatie van witch hazel met een hydraterende gezichtsolie zoals rozenbottelolie, of met aloe vera sap.

Veelgestelde vragen

Is het veilig om Witch Hazel oraal te gebruiken?

Wij raden het niet aan om Witch Hazel oraal te gebruiken omwille van de tannine die Witch Hazel bevat. Met name voor kleine kinderen kan dit zeer gevaarlijk zijn.

Kan ik Witch Hazel gebruiken om aambeien te behandelen?

Ja, absoluut! Gebruik enkel druppels Witch Hazel op een wattenstaafje, en breng deze aan op de gewenste plaatsen voor een drietal minuten, om vervolgens deze plaatsen opnieuw te reinigen.

Welke hoeveelheid Witch Hazel dien ik te gebruiken?

Witch Hazel kan in principe vrij worden gebruikt. Hou er echter rekening mee dat het de huid kan irriteren en/of uitdrogen. Start dus altijd voorzichtig met enkele druppels, en kijk hoe je huid hierop reageert.

Waar kan ik Witch Hazel Kopen

Je kan hier onze natuurlijke Witch Hazel bekijken. 

Dat kan gewoon hier :-). We verkopen witch hazel in duurzame glazen flesjes.