Etherische Oliën - Ultieme Gids
Wat is een etherische / essentiële olie?
Een etherische olie is een natuurlijke, aromatische olie aanwezig in zaadjes, bladeren, schors, stengels, wortels, bloemen of vruchten van planten.
Planten produceren deze olie om zich te beschermen tegen beschadiging van de zon, temperatuurschommelingen, bacteriën en schimmels, enz. Essentiële oliën worden voornamelijk uit de plant gewonnen door destillatie of koude persing.
Hoe wordt een etherische olie gemaakt?
Hoe de etherische olie wordt verkregen, hangt af van het type olie.
De meeste etherische oliën worden gewonnen via een stoom destillatieproces. Hierbij wordt onder een bepaalde druk stoom doorheen de plant getrokken. Deze stoom neemt de essentiële olie mee doorheen een spiraalbuis.
Hierna wordt de stoom door afgekoeld, waardoor de waterdamp zich omzet in waterdruppels. Tot slot worden de olie en het water van elkaar gescheiden en afzonderlijk opgevangen.
Het water wordt hydrolaat (hydrosol) genoemd, en kennen jullie misschien wel beter onder namen als rozenwater, oranjebloesemwater en witch hazel, de olie wordt etherische olie, of ook vaak essentiële olie genoemd.
Etherische oliën die vaak gewonnen worden via stoom distillatie zijn onder andere lavendelolie, eucalyptus olie, frankincense olie, pepermunt olie, tea tree olie en patchouli olie.
Andere extractiemethoden die soms gebruikt worden zijn onder andere koudpersing, CO2 extractie, maceratie en water distillatie.
De meeste citrus essentiële oliën worden verkregen door het koudpersen van de schil van de vrucht.
Echte essentiële oliën zijn altijd 100% puur, zonder toegevoegde chemische stoffen of geuren.
Wat is nu het verschil tussen een essentiële en etherische olie?
De termen essentiële en etherische oliën worden heel vaak door elkaar gebruikt om hetzelfde type olie te omschrijven. In principe is etherische olie de correcte Nederlandse benaming en essentiële olie een anglicisme dat van de Engelse benaming “essential oil” komt, waarbij men verwijst naar de “essence” of in het Nederlands het "extract" van de plant.
De naam etherische olie zegt iets over de eigenschap van de olie, deze is namelijk heel vluchtig en verdampt snel, net als ether.
In dit artikel gebruiken we beide benamingen om hetzelfde type olie aan te duiden.
Hoe kan je een essentiële olie gebruiken?
Etherische oliën kennen 2 populaire toepassingen. Ze kunnen gebruikt worden als parfumbestanddeel vanwege de heerlijke geur die de meeste etherische oliën verspreiden. Of ze kunnen ook gebruikt worden voor de geneeskrachtige eigenschappen die de meeste etherische oliën bezitten.
Hiervoor worden ze op 2 manieren gebruikt:
- Je kan de essentiële oliën inhaleren, rechtstreeks of via een diffuser.
- Je kan de essentiële oliën op je huid aanbrengen, na het mengen met een draagolie.
Hoe kan je de essentiële oliën op je huid gebruiken?
Eerst en vooral is het zeer belangrijk aan te geven dat het wordt afgeraden om etherische oliën rechtstreeks op de huid aan te brengen. Meng de etherische olie daarom steeds met een draagolie zoals arganolie, jojoba of amandelolie.
Een goede ratio is 1-3 druppels essentiële olie per 100 druppels draagolie.
Voor je een nieuw type essentiële olie gebruikt doe je altijd best even een "spot test".
Hierbij meng je 1-2 druppels essentiële olie met een eetlepel draagolie en brengt dit dan aan op een stukje plaaster of stof. Breng deze plaaster aan op de binnenkant van je arm of je rug en laat het hier 24-48u om te kijken of je huid enige irritatie vertoont.
Zodra je irritatie of een andere reactie opmerkt, verwijder de plaaster en was je huid met een milde zeep en water.
Indien geen irritatie optreedt, kan je de olie verder gebruiken. Het is echter mogelijk dat je op langere termijn toch nog een overgevoeligheid of allergie ontwikkelt voor de olie, hoewel dit zeldzaam is.
Aromatherapie met Etherische oliën
Etherische oliën worden vaak gebruikt voor aromatherapie, waarbij de damp van de olie wordt ingeademd om de luchtwegen vrij te maken, beter te slapen, pijn te verminderen of andere mogelijke heelzame effecten.
Aromatherapie kan op enkele manieren gedaan worden:
- Met een diffuser. Dit is een apparaat waarmee je de etherische olie kan verdampen in een kamer in je huis en zo de dampen inademt.
- Met een wattenschijfje. Lekker goedkoop en makkelijk. Gewoon enkele druppels op een wattenschijfje doen en dit in een kommetje naast je zetten. De olie verdampt vanzelf.
- Met een kom heet water. Doe 3-7 druppels etherische olie in een kom heet water en plaats je hoofd boven de kom met een handdoek erover zodat de stoom niet ontsnapt. Hou je ogen toe tijdens het inhaleren, de damp kan je ogen irriteren.
- Met een spray. Meng 5-10 druppels etherische olie per 30ml water en gebruik een spray om dit mengels te vernevelen in je badkamer, slaapkamer of waar je maar wil.
Waarvoor kan je essentiële oliën allemaal gebruiken?
Essentiële oliën worden vaak gebruikt om stress te verminderen, bij verkoudheid en vermoeidheid, zware benen, het verminderen van slaapproblemen en astma.
Etherische oliën zijn ook zeer populair in natuurlijke beauty producten. Of je nu last hebt van eczeem, een geïrriteerde huid of nood hebt aan hydratatie, essentiële oliën kunnen voor heel wat cosmetische problemen een oplossing bieden.
Bijna alle essentiële oliën bevatten antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen.
Welke essentiële olie is het best geschikt voor mijn huid?
Er bestaat niet zoiets als de beste essentiële olie. De beste essentiële olie voor jou is de essentiële olie die het best bij jouw huidtype en noden past. Jouw huid zal pas het best tot zijn recht komen indien je je beauty routine aanpast aan je huidtype.
Hieronder bespreken we enkele populaire essentiële oliën en hun toepassingen.
Bij het gebruik van deze etherische oliën, meng ze altijd eerst met een draagolie.
Bergamot olie
Bergamot olie is het best geschikt voor een normale en vette huid. De olie heeft sterke antibacteriële eigenschappen, en is prima geschikt om een vette huid en eczeem of uitslag te behandelen. Bergamot hydrateert de huid zonder deze vettig te maken, en zal daardoor zacht en fijn aanvoelen.
Frankincense olie
Frankincense is geschikt voor alle huidtypes, maar met name voor de vette en rijpere huid. De olie helpt nieuwe huidcel generatie te stimuleren, en is daarom een absolute must om aan je zelfgemaakte anti-aging producten toe te voegen.
Lavendelolie
Het mooie aan lavendelolie is dat het geschikt is voor alle huidtypes, zelfs voor de gevoelige huid. Het kan wonden en een beschadigde huid helpen herstellen, en helpt de talgproductie op peil te houden.
Patchouli olie
Patchouli olie is een zegen voor de droge huid. Het vermindert ontstekingen, beschermt de huid tegen infecties, en kan helpen bij psoriasis, roos en eczeem.
Tea tree olie
Tea tree is het beste geschikt voor een acne gevoelige huid. Tea tree olie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en is goed voor een acne-gevoelige huid. Het verstopt de poriën niet en kan acne helpen bestrijden.
Waarom staan er gevaartekens op de labels van de meeste etherische oliën?
Het is zo dat bij de meeste etherische oliën deze waarschuwingen verplicht zijn. Een etherische olie die verkocht in Nederland en België wordt, hoort de juiste labels te dragen.
Deze regelgeving is hetzelfde voor vaten van 200 liter etherische olie als flesjes van 5ml. Sommige etherische oliën zijn licht ontvlambaar wat gevaarlijk kan zijn in grote hoeveelheden, maar bij kleine flesjes helemaal niet. Toch moet het gevaarteken aangaande ontvlambaarheid ook op een flesje van 5 of 10ml vermeld worden.
Verder zie je vaak de waarschuwing dat de olie niet op de huid mag gebruikt worden. Dit is omdat er voor alle etherische oliën het wordt aangeraden deze enkel verdund op de huid te gebruiken, en ook steeds een “patch test” te doen zoals bovenaan beschreven, omdat sommige mensen gevoelig zijn.
Waar kan je essentiële oliën zijn kopen?
Kijk hier even naar onze selectie :-), al onze etherische oliën zijn puur en natuurlijk!