Jojoba Olie - Alles wat je moet weten

Wat is jojoba olie?

 Jojoba olie in flesje

Jojoba olie is een zachte huidolie die goed geschikt is om te mengen met andere oliën om op een natuurlijke wijze het haar en huid te verzorgen.

Je kan natuurlijk jojoba olie ook perfect puur gebruiken. En daar zijn veel goede redenen voor. Jojoba-olie werkt prima als natuurlijk middel tegen acne, een droge huid en talloze andere huidaandoeningen. 

Waar komt jojoba olie vandaan?

Jojoba plant

De jojobaplant is een plant afkomstig uit Noord-Amerika. Uit de noten van deze plant kan een olie gemaakt worden, jojoba-olie.

Jojoba olie is afkomstig uit de zaden van de Simmondsia chinensis. Het is eigenlijk geen olie, maar een vloeibare was. De naam Jojoba komt van het woord Hohowi, een naam die aan de jojobazaden is gegeven door de Indiaanse stam O'odham. Deze stam gebruikte een zelfgemaakte pasta gemaakt uit deze noten om hun huid en haar te verzorgen. 

Wat maakt jojoba olie zo een goed product?

Jojoba olie bevat veel krachtige natuurlijke ingrediënten, zoals vitamine E, vitamine B, silicium, chroom, koper en zink. Het bevat ook drie vetzuren: erucazuur (13,6 procent), gadoleïnezuur (71,3 procent) en oliezuur (11,2 procent).

Het grootste voordeel van jojoba olie is dat zijn samenstelling zeer gelijkaardig is aan de natuurlijke oliën die de talgklieren van onze huid afscheiden.

Onze talgklieren zijn microscopisch kleine klieren in onze huid die een olieachtige of wasachtige stof afscheiden die talg wordt genoemd. De textuur en het gebruik van talg lijken erg op jojoba olie.

Jojoba kan zo de huid helpen hydrateren net zoals talg dat doet wanneer ons lichaam het natuurlijk niet meer helemaal optimaal doet, wat vaker gebeurt als we ouder worden. Naarmate we ouder worden, maken we zelf namelijk minder talg aan.

Aan de andere kant kan een te grote hoeveelheid aan talg, wat vaak gebeurt tijdens de puberteit of bij een te hoog hormoonniveau, resulteren in een vette huid en acne. Het gebruik van Jojoba olie geeft dan een signaal aan je haar- en zweetfollikels dat er geen extra talg moeten worden aangemaakt. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd, zonder dat die vet wordt of je talgklieren verstopt raken.

Deze werking maakt van jojoba een sterke natuurlijke behandeling voor eczeem, acne, en andere huidaandoeningen.

Je kan jojobaolie op je hele lichaam gebruiken omdat het volledig natuurlijk is en geen chemicaliën bevat die tot een allergische reactie kunnen leiden. 

Waar kan Jojoba olie voor gebruikt worden?

Jojoba zelf verzorgingsproducten maken

Jojoba olie kan je gebruiken om: 

  •  Een ​​hydraterend gezichtsmasker te maken. Voeg een paar druppels Jojoba-olie toe aan een gezichtsklei (zoals bentonietklei) en breng deze aan op het gezicht. 
  •  Schimmelinfecties te reinigen, conditioneren, hydrateren en elimineren of voorkomen. 
  • Acne en psoriasis te behandelen. 
  • Het hele lichaam te hydrateren (na een douche/bad of sporten). 
  • Een ​​natuurlijke make-up verwijderaar te maken. Doe een paar druppels Jojoba-olie op een wattenstaafje om foundation, blos, oogmake-up en lipgloss te verwijderen.
  • Om je haren te hydrateren, kunnen een paar druppels jojoba olie op -vochtig- haar worden gemasseerd

Waarom jojoba olie gebruiken voor je huid?

Jojoba huidverzorging

Lokaal gebruikt, werkt Jojoba-olie als een niet-comedogene, snel absorberende maar langdurige verzachtende stof die de huid zachtjes hydrateert, kalmeert, voedt en verzacht zonder een vettig residu achter te laten.

Het reinigt de huid om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen en de groei van een nieuwe, heldere, gereinigde, gezonde en soepele huid te bevorderen.

Vanwege een chemische samenstelling die sterk lijkt op het talg dat in de menselijke huid wordt aangetroffen, wordt Jojoba-olie gemakkelijk geaccepteerd en door de huid verdragen.

Jojoba-olie kan de olieproductie van de huid in evenwicht brengen om de effecten van acne te verminderen door overtollige natuurlijke oliën in de poriën te verwijderen.

Door een hydraterende en beschermende barrière op de huid te creëren, beschermt het tegen de harde effecten van de natuurlijke elementen. Gebruikt op nagels, versterkt en hydrateert Jojoba-olie de nagelriemen en voorkomt het dat er infecties op de nagelbedden vormen.

Waarom jojoba olie gebruiken voor je haar?

Jojoba gebruik in haar

Gebruikt in het haar, kan Jojoba olie het haar glazend en gezond houden. Het helpt vettigheid op de hoofdhuid te verminderen door de productie van talg te reguleren.

Droog en pluizig haar kan profiteren van de verzorgende eigenschappen van Jojoba-olie, omdat het haar beter handelbaar en knoopvrij wordt. Wanneer Jojoba-olie op vochtig haar wordt aangebracht, bedekt het de haarschacht in zijn vloeibare was en voorkomt het uitdrogen door het vocht vast te houden.

De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van Jojoba-olie elimineren roos en herstellen eventuele schade zoals breuk, waardoor een verkoelend gevoel op de hoofdhuid achterblijft. Dit algehele versterkende effect op het haar moedigt het aan om sneller gezonder te worden, waardoor het dikker en glanzend lijkt. 

Hoe vaak kan je jojoba olie te gebruiken?

Je kan jojoba olie dagelijks gebruiken als onderdeel van je verzorgingsroutine. 

Hoe lang kan je jojoba olie bewaren? 

Jojoba olie is vloeibaar op kamertemperatuur omwille van de onverzadigde vetzuren die het bevat. Net zoals sommige andere oliën breekt jojoba olie niet af en heeft het een zeer lange houdbaarheidsdatum (van minimaal 2 jaar) en is daarom perfect geschikt om in je natuurlijke producten te gebruiken.

Hoe kan je jojoba olie veilig gebruiken? 

Jojoba olie is een cosmetische olie die je best enkel uitwendig gebruikt, en dus niet oraal. Jojoba olie is algemeen gekend als een zeer veilige olie waar weinig mensen allergisch op reageren, maar wij raden -net zoals voor al onze andere producten- toch altijd aan om eerst enkele druppels jojoba olie op je arm aan te brengen om te kijken of er een allergische reactie ontstaat.

Indien je binnen de 24 uur geen allergische reactie van het gebruik van jojoba olie krijgt, is het veilig om te veronderstellen dat je zonder enige vorm van problemen deze olie kan gebruiken. 

Waar kan je jojoba olie kopen? 

Jojoba olie, kan je bij op onze website kopen. Onze Jojoba olie is 100% natuurlijk, biologisch en koudgeperst. Het bevat geen enkel chemisch ingrediënt. 

Onze nieuwsbrief