Wat is Shea Butter? Veelgestelde vragen

Shea Butter in kom

Shea butter, ook wel karitéboter of sheaboter genoemd is een fantastische natuurlijke vochtinbrengende crème.

Op kamertemperatuur is het een vaste (smeerbare) substantie die een beige kleur heeft. Shea bomen komen uit de West Afrikaans Savanne en de meeste shea butter wordt nog steeds in die regio gemaakt.

Op kamertemperatuur is de boter vrij dik, maar als je hem in je handen wrijft smelt hij en hydrateert je huid diep. Shea butter is super als oogcrème, lippenbalsem of in je zelfgemaakte body butter.

Sheaboter bevat ook vetzuren die een ontstekingsremmende en anti-aging effect hebben op je huid.

Wat is Shea Butter / Karitéboter?

Karitéboter is een natuurlijke boter die gemaakt wordt van de zaden van de vrucht van de Karitéboom.

Sheaboter voedt de huid met essentiële vetzuren en de voedingsstoffen die je huid helpen bij het produceren van collageen. Het gebruik van shea op de huid kan ook een lichte UV-bescherming bieden.

Shea butter wordt al zeer lang gebruikt in West en Oost-Afrika om de huid en het haar te hydrateren en te beschermen. Het heeft ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik, bij wondverzorging en de behandeling van lepra.

In Afrika wordt het soms ook gebruikt in voeding. Of dit gezond is, daar zijn de meningen wat over verdeeld. Er zijn studies die aantonen dat het consumeren van shea butter de vertering van eiwitten kan verstoren, maar meer onderzoek is nodig om een duidelijk beeld te krijgen hiervan.

 Afrikaanse Savanne

Shea Butter Voordelen

Hydratateer je huid

Sheaboter bevat een grote hoeveelheid vitaminen en vetzuren die je huid voeden en hydrateren. Het is een fantastisch product om ​​droge huid te vermijden en te behandelen en je huid te beschermen.

Ontstekingsremmend

Onderzoek heeft aangetoond dat shea butter een ontstekingsremmende werking heeft waardoor het zelfs kan helpen voor mensen met acne.

Anti-aging

Het gebruik van shea butter boost de collageen productie van je huid.

Daarnaast bevat de boter ook stearinezuur, linoleenzuur, palmitinezuur. Deze vetzuren voeden en beschermen de huid, wat het uitdrogen van de huid helpt voorkomen. Dit kan ook helpen bij het verminderen van rimpelvorming en het verlichten van vlekjes op de huid.

Hoe wordt Shea Butter gemaakt?

Shea Butter wordt gemaakt van de zaden/noten van de Karitéboom. Indien je eraan denkt om zelf een sheaboom te planten en je eigen shea butter te maken, kan je er best zo snel mogelijk aan beginnen. Het duurt namelijk 20 jaar eer de boom zijn eerste vruchten begint te groeien en pas na 45 jaar bereikt hij zijn piek. Je hebt er dan wel lang genot van aangezien de boom gedurende wel 200 jaar vruchten kan produceren.

Het productieproces van Shea Butter is vrij arbeidsintensief. Eerst worden de noten van de shea butter verzameld, die natuurlijk van de sheaboom vallen.

Deze worden dan geblancheerd om de buitenste laag te verwijderen.

Vervolgens worden ze gedroogd, grof gemalen en dan geroosterd. Na het roosteren worden ze zeer fijn gemalen tot een donker bruine pasta.

Deze pasta wordt vervolgens urenlang met de hand gekneed. Daarna wordt de pasta schoongemaakt door het te spoelen met water. Vervolgens wordt de pasta op een laag vuur verhit tot de shea boter komt bovendrijven.

De sheaboter laat men vervolgens afkoelen tot men een beige kleurige crème verkrijgt.

Shea Boter Productie

Hoe Shea Butter gebruiken

Shea butter is een zeer veelzijdig ingrediënt voor huidverzorging en wordt vaak in producten zoals lippenbalsem gebruikt. Je kan het 100% puur gebruiken als vochtinbrengende crème, of in zelfgemaakte beautyproducten verwerken. Zo kan je er een body butter mee maken, een DIY lippenbalsem, lotion bars, enz.

Hier zijn enkele van onze favoriete toepassingen voor shea butter:

 • Puur op je gezicht en lichaam als vochtinbrengende crème
 • In een shea butter-lotionreep voor eenvoudig gebruik
 • Als milde aftersun lotion, puur of samen met aloe vera sap, rozenbottel olie, amandelolie en lavendelolie
 • Maak zelf een zwangerschap salve om striae te voorkomen met sheaboter, bijenwas, kokosolie, avocado olie en amandelolie
 • Als oogzalf om kraaienpoten en wallen te verminderen
 • Als massage olie
 • Op je droge neus bij een verkoudheid of griep
 • Op littekens om deze natuurlijk te vervagen
 • Als basis voor je DIY deodorant
 • Rechtstreeks op je lippen of in een zelfgemaakte lippenbalsem
 • Op de oogleden voordat je make-up aanbrengt
 • Als haarmasker (in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten zoals castorolie en jojobaolie)

TIP: Indien je shea butter te dik om te mengen met andere ingrediënten, smelt het dan op een zeer laag vuur. Zorg er echter voor dat je het niet te warm laat worden want dan verliest het een deel van zijn goede eigenschappen.

Shea body butter

Welke Shea Butter Koop ik Best het beste?

Ongeraffineerde Shea Butter

Ongeraffineerde Shea Butter wordt gemaakt zonder gebruik van chemicaliën of hoge temperaturen. Hierdoor behoudt de shea butter zijn hydraterende vitaminen en vetzuren veel beter. Ongeraffineerde Shea Butter heeft meestal een beige / lichtgele kleur en een lichte geur van aarde.

Indien je die geur wat sterk vindt raden we aan om je shea butter te mengen met je favoriete etherische olie.

Geraffineerde Shea Butter

Bij het maken van geraffineerde shea butter worden hoge temperaturen en soms ook chemicaliën gebruikt. Hierdoor verkrijg je een zeer witte shea pasta, maar verliest de shea butter een deel van zijn vitaminen en hydraterende vetzuren. De geraffineerde shea butter heeft ook geen geur.

Volgens sommige studies verliest de shea maar liefst 75% van zijn bioactieve ingrediënten tijdens het raffineren.

Wij verkopen momenteel enkel ongeraffineerde biologische Shea Butter omdat deze zoveel beter is voor je huid.

Onze nieuwsbrief