Gezichtsolie voor een Gezondere Huid (Ultieme Gids)

Zijn gezichtsoliën (soms ook facial olie genoemd) geschikt voor jouw huid? Hier is alles wat je ook maar dient te weten over deze oliën.

Als je het woord olie en gezicht in een zin hoort, denk je heel vaak aan problemen. Maar soms kunnen oliën wel degelijk een oplossing bieden op (complexe) huidproblemen.

De veelzijdigheid van gezichtsolie?

De veelzijdigheid van de facial oil (gezichtsolie) is tweedelig. Afhankelijk van de samenstelling van de olie, kan facial oil specifieke huidproblemen behandelen, zoals een droge, beschadigde of verouderde huid, beschadiging door de zon, huidinfecties (bv. acné). En dit is nog maar het tipje van de ijsberg!

Facials oils zijn ontzettend populair vandaag de dag, en zij hebben een ruime geschiedenis. In Egypte maakte men al gebruik van gezichtsoliën in 4500 voor Christus. Wat doet deze olie dan eigenlijk net voor ons gezicht? 

Het basisidee is dat een olie op je gezicht aanbrengen de natuurlijke oliën die je gezicht (wel of misschien zelfs niet) aanmaakt, ondersteunen in het hydrateren van je huid. Afhankelijk van het type olie: jojoba, marula, argan, castor, enz. zal de olie verschillende eigenschappen hebben, zoals ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

De twee grootste voordelen die een facial oil echter bieden zijn het hydraterende effect en het beschermende laagje dat het over de huid aanbrengt. Mensen met een droge huid hebben onvoorstelbaar veel baat bij het gebruik van een facial oil.

Waarom hebben we een facial oil (gezichtsolie) nodig?

Ons lichaam maakt zelf op een natuurlijke wijze olie aan, maar naarmate we ouder worden daalt deze natuurlijke olieproductie. De huid heeft nood aan een gezonde olieproductie, anders droogt deze uit, waardoor fijne lijntjes en rimpels kunnen ontstaan. Een facial oil zal vocht in de huid vasthouden en tegelijkertijd beschermen tegen schadelijke omgevingsfactoren. 

Bovendien zijn ze geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor de vette huid zijn sommige oliën geschikt.

Verschillende oliën behandelen verschillende huidproblemen, en de juiste facial olie voor jou is grotendeels afhankelijk van je huidtype en problemen die je wilt aanpakken. 

Zwaardere facial oliën zoals avocado zijn meer geschikt voor een droge of rijpere huid, terwijl lichtere oliën zoals jojoba olie beter geschikt zijn voor een vette of acné gevoelige huid, omdat ze sneller en beter de huid intrekken. 

Facial oliën worden vaak gebruikt tijdens de winter of overgangsseizoenen, wanneer je huid zich in een transitieperiode bevindt. Er wordt vaak aanbevolen ze enkel ‘s avonds te gebruiken, maar indien je huid er goed op reageert, kan je deze ook in de ochtend gebruiken. 

Net zoals met gezichtserums breng je met een wattenstaafje of vingertoppen enkele druppels op je gezicht of huid aan. Breng eventueel erna nog een dag- of nachtcrème of andere moisturizer aan. Je kan ook zelf een crème maken door bv. het mengen van je gezichtsolie met shea butter, bijenwas en koksolie. Zulke zelfgemaakte moisturiser is ook prima geschikt voor de handen, nek, borst, en zelfs de uiteinden van het haar. Kortom, alles wat nood heeft aan hydratatie.

Natuurlijke olieproductie van de huid

Zoals eerder vermeld, maakt je huid zelf olie aan. Dit speelt een cruciale rol in het gehydrateerd houden van de huid door de buitenste laag van je huid te voeden. 

Dat gaat zo in zijn werk:

Je huid produceert een type olie genaamd sebum. Sebum wordt afgescheiden door de talgklieren van de huid en maakt de huid op een natuurlijke wijze vettig.

Maar er zijn ook andere vetten en oliën aanwezig in de huid die geproduceerd worden door cellen in de hoornlaag. De hoornlaag is de buitenste laag van de huid, die ons gezicht beschermt tegen vochtverlies. Tezamen maken al deze vetten en oliën onze huid zacht en elastisch. Ze werken als hydratant, en beschermen tegen allergenen door de hoornlaag in evenwicht te houden.

Elke olie, inclusief natuurlijke oliën, zijn hydrofoob, wat betekent dat zij vochtverlies zullen tegengaan, en daardoor de huid hydrateren. Hydratatie wordt enkel en alleen bepaald door het waterniveau van de huid. Oliën houden water vast en zorgen ervoor dat de omgevingsfactoren geen water uit de huid kunnen onttrekken. Je kan de huid best bekijken als een stenen muur waarbij de huidcellen de stenen, en de vetten de cement voorstellen. 

Huidoliën zijn cruciaal ter bescherming van de huid om vochtverlies te minimaliseren, en om negatieve omgevingsfactoren, zoals chemicaliën, te verhinderen om in de huid te dringen.

Droge of vette huid

Veel mensen hebben een droge huid, omdat hun huid niet genoeg natuurlijke oliën aanmaakt die de buitenste huidlaag vochtig houden. Anderzijds kan je huid ook -te- vet zijn omdat de productie van de natuurlijke oliën, de sebumproductie, te hoog is.

Dit kan echter aan meer dan enkel de natuurlijke sebumproductie liggen. Veel verzorgingsproducten bevatten namelijk chemische ingrediënten die schadelijk voor de huid kunnen zijn. Deze chemische ingrediënten kunnen de huid uitdrogen, of de sebumproductie overstimuleren.

Gezichtsolie voor een vette huid

Veel mensen met een vette huid denken daarom ook dat een gezichtsolie hun vette huid enkel maar zal verergeren, maar met natuurlijke producten is dit helemaal niet het geval. De juiste gezichtsolie kan helpen om een overactieve sebumproductie tegen te gaan. Voor vette huid raden we een laag-comedogene olie aan zoals Arganolie, Marula, Squalaan, Jojoba, Argan, Rozenbottel of Duindoornolie. 

Gezichtsolie voor een gecombineerde huid

Ook mensen met een gecombineerde huid, die zowel droog als vet is, kunnen baat hebben bij het gebruik van een facial oil. Ruim gezegd heeft iedereen er baat bij om een gezichtsolie of gezichtsserum te gebruiken, maar of deze olie effectief zal zijn in het hydrateren van je huid is voor iedereen verschillend, en hangt af van je huidtype en de olie.

Wat zijn de grootste voordelen van een facial olie?

Het basisidee is dat het gebruik van een facial oil je huid zal ondersteunen bij de sebumproductie, om zo je huid optimaal gehydrateerd te houden. Afhankelijk van het type gezichtsolie; jojoba, castor, argan, zoete amandel, etc. heeft de olie ook verschillende ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. 

Deze eigenschappen zijn echter additioneel, want de grootste eigenschap die een draagolie heeft is het hydraterende effect op de huid.

Gezichtsoliën zorgen vaak voor onmiddellijke resultaten.

Hoe wordt de huid gehydrateerd door een (draag)olie?

Er zijn drie verschillende manieren hoe een draagolie/gezichtsolie de huid kan hydrateren en het vochtniveau van de huid kan verhogen.

Allereerst kunnen bevochtigingsmiddelen zoals glycerine die je vaak in moisturizers vindt het vochtniveau van de huid verhogen. Zij kunnen watermoleculen aantrekken en deze in de huid laten intrekken. Vreemd genoeg vallen draagoliën niet onder deze categorie.

De andere soorten moisturizer zijn emollients en occlusives, die de buitenste laag van de huid zachter maakt en versterkt door het opvullen van lege ruimtes tussen de huidcellen. Oliën vallen in deze laatste twee categorieën. De meeste oliën die geschikt zijn voor de huid dienen meer ter bescherming van de bovenste huidlaag. De meest belangrijke factor is de grootte van de vetzuurmoleculen van de olie. 

Indien de moleculen te groot zijn om de huid te kunnen penetreren, blijven deze kleven op de buitenste laag van de huid en werken ze als occlusives. Indien ze klein genoeg zijn om de huid te kunnen penetreren, kunnen ze de hoornlaag versterken.

Verschillende gezichtsoliën hebben verschillende eigenschappen

Het grootste voordeel van een facial olie is ongetwijfeld de hydraterende eigenschap die elke facial olie bezit. Er zijn enkele algemene zaken waar je rekening mee dient te houden bij het zoeken van een olie voor je gezicht.

Diegenen met een droge huid zullen het meeste profiteren van het gebruiken van een facial olie. Een droge huid kan het gevolg zijn van de huid te vaak te wassen of scrubben, of een tekort aan sebum. Het gebruiken van een facial oil zal het verlies aan vocht verminderen.

Veel oliën zijn niet geschikt voor mensen met een vette of acne-gevoelige huid, omdat deze mensen vaak al te veel sebumproductie aanmaken. Dit wil echter niet zeggen dat het gebruik van een facial oil ook voor deze mensen geen voordelen kan opleveren. 

Zware oliën zoals zoete amandelolie en kokosolie kunnen de poriën verstoppen, en zijn best te vermijden voor mensen met een vette huid. Daarom raden we lichte oliën zoals jojoba olie, cactusvijgolie e.d. aan, die het meest lijken op het natuurlijke sebum.

Mensen met een gevoelige huid moeten met name aandacht besteden aan producten die irritatie kunnen veroorzaken, zoals tea tree olie. Indien je een gevoelige huid hebt, kan je best elke olie via een paar druppels op je arm testen en dan 24u wachten om te kijken of er irritatie optreedt.

Indien de gevoeligheid van je huid wordt veroorzaakt door een gebrek aan hydratatie, kan een draagolie de irritatie verminderen door de huid te hydrateren.

Op welk ogenblik in je beauty routine kan je best een facial oil gebruiken?

Doordat er zoveel verschillende cosmetische producten beschikbaar zijn, kan het moeilijk en gecompliceerd lijken op welk tijdstip je nu het best je facial oil kan gebruiken. Het is gelukkig veel makkelijker dan de meeste mensen denken. 

Een goede vuistregel is om je cosmetische producten te gebruiken van meest lichte toepassingen, zoals serums en oliën, naar de zwaardere toepassingen, zoals moisturizers en zonnecrème.

Je kan ook altijd enkele druppels facial oil toevoegen aan je normale moisturizer of serum. Facial oils kun je zowel in de ochtend als in de avond gebruiken:

Enkele tips voor het aanbrengen:

  • Start met het wassen van het gezicht
  • Voeg enkele druppels van facial olie toe aan je moisturizer of breng de olie rechtstreeks aan op het gezicht
  • Wrijf dit met cirkelbewegingen zachtjes in op de huid

Het is belangrijk om toe te voegen dat zowel een moisturizer als een facial olie beiden belangrijk zijn om de huid gezond te houden. Je huid heeft 70% water en 30% olie nodig om in balans te blijven.