Borage olie - Alles Wat je Moet Weten

Borage plant

Wat is borage olie? 

Borageolie is een plantaardige olie die een uitzonderlijk hoog gehalte aan gammalinoolzuur bevat, een vetzuur dat een ontstekingsremmende werking heeft.

Waar komt borage olie vandaan? 

Borageolie wordt gemaakt van de zaadjes van de borageplant, de borago officinalis en wordt vaak de sterplant genoemd omwille van zijn sterachtige vorm en de geweldige impact het heeft op de mensen die het gebruiken. De plant wordt voornamelijk geteeld in Europa en Noord Amerika. 

Waarom Borage Olie Gebruiken? 

Borage olie is een zeer veelzijdige olie met enkele krachtige eigenschappen: 

 • Natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen 
 • Kan artritis verzachten
 • Bestrijdt eczeem en andere huidcondities 
 • Kan werking van luchtwegen stimuleren 

Natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen 

Door de rijke aanwezigheid van gammalinoleenzuur heeft borageolie een ontstekingsremmende werking. Omega 3 en omega 6 vetzuren spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van ziektes, omdat ze helpen bij het verwijderen van molecules die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsreacties van het lichaam. Gammalinoleenzuur is in hele kleine hoeveelheden aanwezig in sommige eetbare planten en noten, maar de meeste mensen hebben hier een tekort aan. Het gebruiken van borageolie kan dit tekort opvangen. 

Kan symptomen van artritis verzachten 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gammalinoleenzuur aanwezig in borageolie als een natuurlijke remedie tegen artritis kan gebruikt worden. 

Bestrijdt eczeem en andere huidcondities 

Uit onderzoek is gebleken dat gammalinoleenzuur tekorten aan huidvetten kan verbeteren. Als de huid zelf niet genoeg beschermende oliën kan produceren, is het gevolg vaak ontstekingen en andere reacties van het immuunsysteem van ons lichaam, waaronder eczeem. 

Het lichaam aanvullen met borageolie als een natuurlijk middel tegen eczeem kan een remedie zijn voor mensen die te weinig essentiële vetzuren aanmaken om de huid in optimale gezondheid te houden.

Kan werking van luchtwegen stimuleren

Borageolie kan helpen met het verbeteren van onze longfuncties. Ook kan het helpen met het sneller herstellen van een verkoudheid of een griepje.  

Cosmetisch Gebruik van Borage Olie

Borage olie wordt vaak als supplement genomen voor zijn interne ontstekingsremmende eigenschappen, maar het is ook een schitterend product om je huid te verzorgen om enkele redenen:

 • Vermindert huidontstekingen: dit is waar borage olie gekend voor is! Het is zo rijk aan linoleumzuur, dat het erg geschikt is om huidcondities te behandelen zoals acne, puistjes, eczeem en andere.. 
 • Het beschermt de huid. Borageolie wordt heel snel door de huid opgenomen. Het vormt een licht beschermend laagje over de huid dat deze kan beschermen tegen externe omgevingsfactoren die onze huid kunnen beschadigen. 

Borage olie is een uitstekende keuze voor mensen met: 

 • Een gevoelige huid. Als je vaak last hebt van een rode huid of ontstekingen, kan borage olie helpen met het verzachten en kalmeren van de huid. 
 • Een acne gevoelige huid. Borage olie is zeer geschikt voor mensen met een vette huid. Het is een lichte olie die niet vettig aanvoelt, en die helpt de huid opnieuw in evenwicht te brengen. 
 • Een rijpere/droge huid. De beschermende kwaliteiten van borageolie helpen het vocht in de huid beter vast te houden. Voor mensen met een hele droge huid raden wij aan om borage met avocado olie te mengen, en deze op de huid aan te brengen. Avocado olie is een super booster, en deze combinatie zal je huid als nooit tevoren hydrateren. 

Hoe kan je borage olie gebruiken? 

Huid serum met borage

Je kan en mag borage olie zowel 's ochtends als 's avonds gebruiken. Veel mensen vinden het minder aangenaam om een gezichtsolie in de ochtend te gebruiken, omdat deze vaak de huid wat vettig achter laat. Probeer dan zeker eens borage olie uit, dat zeer licht op de huid aanvoelt. 

Hieronder kan je enkele recepten vinden om zelf jullie natuurlijke verzorgingsproducten te maken: 

Borage Olie Serum Recept

Benodigdheden: 

 • 1 eetlepel argan olie
 • 1 eetlepel cactusvijgolie
 • 1 eetlepel borage olie
 • 4 druppels neroli olie
 • 3 druppels patchouli olie

Bereidingswijze: Meng in een flesje alle ingrediënten, en schud steeds voor gebruik.

Huidserum voor de rijpe huid: 

Benodigdheden: 

 • 1 eetlepel borage olie
 • 1 eetlepel rozenbottelolie
 • 2 eetlepels amandelolie

Bereidingswijze: Meng in een flesje alle ingrediënten, en schud steeds voor gebruik. Breng enkele druppels op je handen aan, en masseer zachtjes op de huid in 's morgens en 's avonds. 

Oog moisturizer 

Benodigdheden: 

 • 1 eetlepel borage olie 
 • 1 theelepel abrikozenpitolie 
 • Enkele druppels amandelolie 

Bereidingswijze: 

Bereidingswijze: Meng in een flesje alle ingrediënten, en schud steeds voor gebruik. Breng enkele druppels op je handen aan, en masseer zachtjes rondom je ogen het mengsel in.

Waar kan je borage olie kopen?

Je kan borage olie hier bij You Madu kopen. Onze borageolie is koudgeperst en 100% natuurlijk.