Zelf Desinfecterende Handgel (Sanitizer) Maken

by Kristof Alentijns

Persoonlijke hygiëne is altijd belangrijk, maar met het SARS-CoV-2 virus (Coronavirus) dat momenteel heel de wereld gijzelt is het belangrijker dan ooit om je handen vaak te wassen/ontsmetten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hoe hou je je handen smetvrij?

Wat is nu de beste manier om je handen vrij te houden van virussen en bacteriën?

In de eerste plaats is het wassen van je handen met gewone zeep en water de beste manier om je handen smetvrij te houden. Dus indien er een wasbak en zeep beschikbaar is, gebruik je die gewoon!

Zorg ervoor dat je je handen gedurende 20 seconden lang goed inzeept en vergeet je nagels ook niet.  

Als het over desinfecterende handgel gaat, dan raadt het WHO een sanitiser aan op basis van alcohol.

Het WHO raadt aan om Isopropyl Alcohol of Ethanol te gebruiken als basis voor een ontsmettingsmiddel waarbij het alcoholgehalte van het eindproduct minimum 60% is, maar liefst rond de 80%. Dit omdat er veel bewijs is dat alcohol werkt bij andere (corona)virussen.

Dit soort handgel is momenteel op vele plaatsen uitverkocht, maar geen nood want met enkele simpele ingrediënten maak je je desinfecterende handgel gewoon zelf. Is ook je handzeep op? Dan hebben we daar ook een leuk DIY recept voor. 

Handgel met alcohol

Ingrediënten:

Mix de ingrediënten goed in een flesje met spray of pompje en je desinfecterende handgel is klaar!

Vloeibare handzeep

Ingrediënten:

De Ingrediënten goed mengen en in een flesje gieten. 

De essentiële oliën kan je ook vervangen door andere favorieten. Indien je essentiële oliën niet goed verdraagt kan je deze ook gewoon weglaten.